[...] E. Gary, MS, and Alice H. Lichtenstein, DS. „Sodium, Saturated Fat, and Trans Fat Content Per 1,000 Kilocalories: Temporal Trends in Fast-Food Restaurants, United States, 2000–2013” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4283357/ https://mcdonalds.pl/tabela-wartosci-odzywczych Oscai LB, Miller WC, Arnall DA. “Effects of dietary sugar and [...]
[...] B. Rasmussen, Kevin D. Tipton An oral essential amino acid-carbohydrate supplement enhances muscle protein anabolism after resistance exercise https://doi.org/10.1152/jappl.2000.88.2.386 Elisabet Børsheim Effect of carbohydrate intake on net muscle protein synthesis during recovery from resistance [...]
[...] YT, Kakuma T, Lee Y, Kalra SP, Kalra PS, Pan W, Unger RH. Leptin resistance of adipocytes in obesity: role of suppressors of cytokine signaling. Biochem Biophys Res Commun. 2000;277:20–26. E. Mutschler "Farmakologia i toksykologia", WYDANIE III 25.Błażej Męczekalski, Adam Czyżyk, Alina Warenik-Szymankiewicz „Rola genów w powstawaniu otyłości. [...]
[...] cholesterolu jest niskie, nawet gdy stosują farmakologię, a u innych wysokie, mimo iż odżywiają się wzorowo i są aktywni fizycznie (obciążenie genetyczne). Bounds i in. 2000 r. bieganie na bieżni przez 77 minut, wydatek 1000 kcal. Po wysiłku całkowite stężenie cholesterolu spadło o 5,1%, wzrosło o 0,5% po 24 h i znów spadło o 3,1% po 48 h. [...]
[...] Lippincott Williams & Wilkins, 2001, pp. 311–312 Colker CM. The Greenwich Diet: Lose Fat While Gaining New Health and Wellness. Hauppauge, NY: Advanced Research Press, 2000 Poortmans JR1, Dellalieux O. “Do regular high protein diets have potential health risks on kidney function in athletes?” Jose Antonio “The effects of consuming a high [...]
Z niektórych badań wynika, iż osoby preferujące skrajne rozwiązania żywieniowe mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju zaburzeń (np. w postrzeganiu wizerunku swojej sylwetki). Czasem stosowanie diety wegańskiej poprzedza wystąpienie głębszych zaburzeń, np. jadłowstrętu psychicznego. Z kolei inni naukowcy twierdzą, iż stosowanie diet wegańskich nie [...]
[...] Williams & Wilkins, 2001, pp. 311–312 3. Colker CM. The Greenwich Diet: Lose Fat While Gaining New Health and Wellness. Hauppauge, NY: Advanced Research Press, 2000 4. Poortmans JR1, Dellalieux O. “Do regular high protein diets have potential health risks on kidney function in athletes?” 5. Jose Antonio “The [...]
[...] także wycofał się z rywalizacji 2005 r. z powodu problemów z nerkami. Flex Wheeler startował w NPC od 1989 do 1992 r. Był jednym z najlepszych zawodników IFBB od 1993 do 2000 r. (17x pierwsze miejsce). Był drugi na Mr. Olympia (1993, 1998, 1999). Doznał niewydolności nerek i wycofał się w 2000 r. w wieku 35 lat. Miał przeszczep nerki w 2003 [...]
[...] witaminy C oraz 400 iu witaminy E powinna w zupełności wystarczyć. Osoby mocno narażone na efekt utleniania mogą dodatkowo wzmocnić mieszankę dodatkiem selenu w ilości około 2000 mcg. 18. Suplementuj argininę Suplementacja arginina wszystkim nam kojarzy się głównie z pompą mięśniową. Jednak jej zastosowanie niesie za sobą również pewne działania [...]
[...] JL, Fleg JL, Hurley BF. Muscle quality. II. Effects Of strength training in 65- to 75-yr-old men and women. Journal of Applied Physiology. 1999;86:195–201 Ivey et al. (2000) Ivey FM, Roth SM, Ferrell RE, Tracy BL, Lemmer JT, Hurlbut DE, Martel GF, Siegel EL, Fozard JL, Jeffrey Metter E, Fleg JL, Hurley BF. Effects of age, gender, and [...]
[...] wpływu seksu na wydolność aerobową (moc) ani na parametr zwany pulsem tlenowym (jest to pochłanianie tlenu w ml, przy określonym tętnie zawodników) 3. Sztajzel i wsp. 2000 - badano wpływ stosunku na 15 dobrze wytrenowanych amatorach (8 graczy zespołowych, 5 zawodników dyscyplin wytrzymałościowych oraz 2 podnoszących ciężary). Odnotowano [...]
[...] hormonów. Zapotrzebowanie na witaminę D dla zdrowej osoby wynosi 800 – 1000 IU. W niektórych przypadkach zaleca się większe dawki, wielu endokrynologów mówi także, że dawka 2000 IU jest całkowicie bezpieczna i profilaktycznie można taką uwzględnić w swojej suplementacji. Adaptogeny Na uwagę zasługuje także dość spora ich grupa zwana [...]
[...] Nieważne, że białka dostarczam ogółem prawie tyle, co osoba nieaktywna fizycznie, leżąca, to jeszcze ogólna ilość energii dostarczana przez sportowców była znikoma (ok. 2000 kcal). Tak, to bardzo rozsądne, by osobom trenującym zawodowo w piłkę halową 5 x w tygodniu po 1,5 h, a w weekendy rozgrywającym intensywne mecze zaproponować podaż [...]
[...] PB, Toubro S, Astrup A. Effect of fat-reduced diets on 24-h energy expenditure: comparisons between animal protein, vegetable protein, and carbohydrate. Am J Clin Nutr. 2000;72:1135–1141. Kassis A “Effects of protein quantity and type on diet induced thermogenesis in overweight adults: A randomized controlled trial.” [...]
Odżywka węglowodanowa typu gainer jest to produkt, za pomocą którego dostarczamy do organizmu składników pokarmowych takich jak węglowodany i białka. Zazwyczaj występuje on w procentowej zawartości białka na poziomie 10,20 i 30%. Oznacza to, biorąc za przykład 20% zawartość protein, że na 100 g suplementu mamy około 70 g węglowodanów i około 20 g [...]
[...] czujemy się usatysfakcjonowani na dłuższy czas, czy tak jakbyśmy prawie nic nie zjedli, a po chwili uczucie głodu powraca ze wzmożoną siłą. Rozłożenie przykładowo 2000 kcal na sześć posiłków po niecałe 350 kcal może prowadzić do tego, że po chwili czujemy się głodni, rozdrażnia nas to, a w rezultacie może prowadzić do niepotrzebnego [...]
Jesteś na deficycie kalorycznym już od 2-3 miesięcy? Początkowo waga spadała w stosunkowo szybkim tempie, a Tobie nie brakowało sił do wykonywania treningów i dodatkowych aktywności w wolnym czasie? W ostatnim czasie odczuwasz brak sił i spadek motywacji do kontynuowania redukcji? Koniecznie przeczytaj ten artykuł. Znaczne przekroczenie bilansu [...]
Być może omijasz z daleka wszelkie ciasteczka i czekoladki i myślisz, że dzięki temu w Twojej diecie nie ma cukru. Oczywiście jest to dobry krok w stronę redukcji jego konsumpcji, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że znajduje się on w wielu różnych, często nieoczywistych produktach spożywczych. W rzeczywistości możesz zjadać dużo [...]
Niejednokrotnie spotykam się z osobami, które twierdzą, iż mimo znacznych restrykcji kalorycznych nie tracą na wadze. Zazwyczaj osoby takie doszukują się u siebie problemów zdrowotnych lub zrzucają wszystko na geny. Prawda jest jednak taka, że prawdopodobnie najzwyczajniej w świecie jedzą za dużo. Brak wytrwałości Oczekujesz efektów natychmiast. [...]